Anca Sînă Serea
o mamă voioasă de 5 copii, blogger, vlogger, prezentatoare TV

Meseria de mamă este una dintre cele mai solicitante, motiv pentru care este necesar din când în când să te reîntorci și către ce ai tu nevoie, ca femeie. Pare mai ușor în teorie decât în practică, știu exact acest lucru, din experiență proprie. Dar am avut norocul să am lângă mine cea mai potrivită persoană care să mă învețe, MAMA.

Totul a început din copilărie. Încă de atunci eram iute din fire și ambițioasă, dar în același timp relaxată. Îmi vedeam de școală, de opționale, dar mama avea mereu grijă să mă și joc. Așa că aveam timpul meu liber pentru citit, filme, plimbări cu prietenii. Timpul era prietenul meu datorită mamei mele, care ducea tot greul. E adevărat că ne implicam și noi, din când în când, o ajutam la curățenie, mie îmi plăcea să gătesc cu ea, eram un copil ordonat.

Când am devenit și eu mamă, am început să înțeleg mai bine cât de greu îi era să se împartă între noi, treburile casei, muncă, prieteni. Ea mi-a demonstrat pentru prima dată că poți ține toate aceste roluri în echilibru, dar cel mai important, poți să îți acorzi și ție timp.

Când am devenit mamă pentru prima dată, mamă tânără la doar 21 de ani, a fost o experiență cu totul nouă și surprinzătoare. E superb, te simți cu adevărat împlinită, descoperi un alt tip de iubire, dar și alte emoții și griji pe care nu ți le imaginai înainte. Apoi, la al doilea copil, te împarți din nou. Și tot așa, până la al cincilea copil. Ai mai multă iubire de dat și ai nevoie de mai mult timp pentru tot ce ai de făcut și tu, în celelalte roluri în care te afli: soție, prietenă, fiică, femeie de carieră. Îți faci din ce în ce mai puțin timp pentru tine. Fără să îți dai seama te pui pe ultimul loc în lista priorităților.

Am învățat de la mama mea că trebuie să „îmblânzești timpul” pentru a putea să echilibrezi toate rolurile. Trece-ți timpul de partea ta ca să poți să îți trăiești viața frumos.

Nu este posibil să elimini tot stresul deodată, dar cel puțin câteva minute ne putem bucura de o binemeritată liniște în care să ne plimbăm sau să stăm pur și simplu noi cu voi. Nu este nimic greșit în a ne dori acest lucru.

Există un motiv pentru care însoțitoarele de zbor ne recomandă să ne punem întâi noi măștile și apoi pe ale copiilor. Nu putem fi capabile să avem grijă de familiile noastre atâta timp cât nu putem avea grijă de noi înșine.

Sper să fiu și eu cândva pentru copiii mei așa cum e acum mama pentru mine. Să le dedic altfel timpul, să îi învăț și pe ei cum am învățat eu să îl stăpânesc, de la ea. Cu răbdare. Când simți că nu mai poți, așază-te și respiră. Lucrurile se aranjează în timp. Apoi le poți lua pe rând, încercând să nu uiți de tine.

Fă-ți timp prețios pentru tine, ca să le poți dărui timp prețios și celor dragi ție! O mamă veselă și mai puțin stresată va avea parte de copii mai veseli și mai puțin stresați.

Acordă-ți timp!

Înapoi!